Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΔΠΜΣ Μουσειακές Σπουδές

ΔΑΦΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ-ΜΑΝΕΣΗ

Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης (ΠΑΔΑ)
dkmanessi@uniwa.gr

Η Δάφνη Κυριάκη-Μάνεση είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Τορόντο της Σχολής Πληροφοριακών Επιστημών του Καναδά (University of Toronto, Faculty of Information Science). Έχει επίσης μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από τη Σχολή Βιβλιοθηκονομίας και Επιστήμης της Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Dalhousie, Halifax, Nova Scotia του Καναδά. Από το 1995 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα: από το 1995 έως το 2004 στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και από το 2004 έως και σήμερα στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

 

Διετέλεσε Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας από το 2000 έως το 2004 με τομέα ευθύνης τα εποπτικά και εκπαιδευτικά μέσα, την εκπαιδευτική ραδιοτηλεόραση, τις βιβλιοθήκες και τα αρχεία της χώρας. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα τόσο με την ιδιότητα του επιστημονικού υπευθύνου, όσο και με την ιδιότητα του υπεύθυνου ερευνητικής ομάδας ή μέλους ερευνητικών ομάδων. Αυτή τη στιγμή είναι επιστημονική υπεύθυνη της ομάδας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα CrossCult, (2016-2019) χρηματοδοτούμενο από το πλαίσιο Horizon2020.

Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (1996-2016) σε θέματα που αφορούν τη θεματική οργάνωση πληροφοριών, τη δημιουργία ευρετηρίων αναφορών, ιδρυματικών αποθετηρίων, οντολογιών και θησαυρών. Δίδαξε στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου από το 2004-2005 και 2006-2008 και στο ΔΠΜΣ "Μουσειακές Σπουδές" από το 2008 έως και σήμερα.

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν:
Θεματική προσέγγιση πληροφοριών και τους θησαυρών.
Δομές μεταδεδομένων και ανταλλαγή πολιτιστικών πληροφοριών.
Ο διαρκώς μεταβαλλόμενος ρόλος των βιβλιοθηκών, των αρχείων και των μουσείων στο ψηφιακό περιβάλλον.

Επιλεγμένες Επιστημονικές Δημοσιεύσειςεδώ.